Homepage | Doelgroepen | Kunst

Kunst

Dans voldoet aan wetmatigheden als sport. Presteren op het belangrijkste moment en hard werken.
Naast de danswereld heeft ProTask ook ervaring met het geven van mentale training aan dirigenten en aan individuele leden van grote philharmonische orkesten.

Quote Marlies Kornmann, voormalig Coördinator dansopleiding ArtEZ:

“In de danswereld leeft nog vaak het idee: pijn is fijn en bloed is goed. De mentale conditie en gezondheid van dansers is taboe. Een lezing over mentale vaardigheden van Rico aan de dansacademie riep met name veel herkenning op bij de studenten. Langzaam begint het effect van mentale conditie onder de aandacht te komen. Er wordt meer over gesproken en dansers durven uit te spreken dat ze voor extra begeleiding naar een psycholoog gaan.”

MCO NieuwZ, april 2011
Naar aanleiding van een reeks cursussen podiumbewustzijn

"Het gevoel er helemaal in te zitten ontstaat alleen als je geconcentreerd bent. Hoe kom je in die toestand en hoe blijf je daar? Allereerst wordt besproken wat concentratie niet is en allerhande afleidingen passeren de revue. We komen uit bij de beruchte aandachtscirkels, die zes gradaties van aandacht weergeven.....Deze opdrachten bleken een fantastisch middel om te ervaren hoe het juist richten van aandacht een verschil van dag en nacht kan maken. Hoe gebruik je de zintuigen horen, voelen en zien? Ook werd dieper ingegaan op verschillende aandachtsstijlen en hoe men onder stress terugvalt op de bekendste weg ook al is dat niet altijd de beste.
Het switchen tussen aandachtsstijlen werd ons niet alleen aangeleerd, het kenmerkt ook Schuijers’ manier van werken. Er is een prettige afwisseling van luisteren en doen en de frequente anekdotes illustreren niet alleen het theoretische verhaal, maar zijn ook nog eens heel entertainend. Door deze dynamiek vliegen de drie uur om."
(Maria del Mar Escarabajal)

"De samenwerking met dirigenten en musici gaat hem verbazingwekkend goed af. De overeenkomsten tussen deze beroepen zijn stress en de hoge verwachtingen van een bepaalde prestatie. Zijn ervaring op het gebied van motivatie, spanning, concentratie en dus ook zelfvertrouwen bevestigde hem in de overtuiging, dat het geheim van succes luidt: ‘op het juiste moment, het beste uit jezelf halen’. “Musici kunnen tijdens repetities volledig opgaan in de muziek en een indrukwekkende performance neerzetten. Echter, wanneer ze hetzelfde moeten doen voor publiek of tijdens een auditie, raken ze zelfbewust, wordt het geforceerd en komt hun topniveau er op het juiste moment niet uit”. Wij herkennen dat allemaal.
Verrassend, hoe eenvoudig de aanpak van zelfontwikkeling kan zijn. Ik hoorde geen echt nieuwe dingen en toch was de cursus voor mij een grote stap naar voren in het bewust worden van mijn beroepsgedrag. Nog dagelijks herken ik op het werk overdrijvingen, veralgemeniseringen, onredelijke eisen en selectief waarnemend gedrag om mij heen. Maar nu weet ik er mee om te gaan. En als ik nog twijfel of vastloop, vraag ik me af: “Is het waar?”, “Helpt dat?” Na een paar minuten nadenken zeg ik dan hardop: “Het zij zo!” en wacht af. Een wonder volgt. Het leven en het werken is zo veel plezieriger geworden. En nog een extraatje: ik houd energie over, omdat de stress en de irritaties er niet meer zijn."
(Ewa Maria Wagner)

"Tot slot kregen we nog een paar formules mee die voor mij als een soort toverspreuken werken: “Soms duurt het even… Soms gaat het anders… Ik vergeef je… Soms is het moeilijk”. In diverse situaties, die we ons allemaal wel voor kunnen stellen, doet de gedachte aan zo’n zinnetje wonderen. Het werkt echt! Ik heb genoten van deze en nog 2 andere workshops en ik heb er veel aan gehad."
(Josje ter Haar)

 

Nieuwsbrief

Naam:

Email:

Pro Task


Rico Schuijers


Zijn dagelijks werk bestaat uit het trainen
en begeleiden van topsporters Lees meer.

Mentale Training


Mentale training is het systematisch
aanleren van vaardigheden. Lees meer.

Media archief


Interviews en krantenartikelen van en over Rico. Klik hier.

Contact


Heeft u vragen over Pro-task? Neemt u dan contact op met de praktijk. klik hier.