Homepage | In de media

In de Pers

Artikel op Racesport.nl 8 september '12

Workshop mentale vaardigheden Talent Cup 600

Zaterdag 8 september was er voor de rijders en begeleiders van de Talent Cup 600 een interessante en leerzame workshop georganiseerd op het Nationaal Sport Centrum Papendal. Het onderwerp was nu niet eens rijlijnen, rijtechniek of een survivaltraining het onderwerp was mentale vaardigheden in de sport in zijn algemeenheid en voor de wegrace in het bijzonder.

Sportpsycholoog Martijn Ruitenburg van ProTask constateerde bij zijn intro een fors braakliggend terrein op het mentale gebied bij de deelnemers. Gaandeweg de ochtend werden diverse mentale aspecten uitvoerig besproken en van praktijkvoorbeelden voorzien.

Het was niet alleen maar een luister workshop, in tweetallen werden eerst diverse onderwerpen besproken die later in de groep werden besproken. Mentale factoren die een prestatie positief of negatief kunnen beïnvloeden kwamen aan de orde evenals de mentale weerbaarheid, handelingsfouten en de aandachtscirkels.

Als er nu gesproken wordt over cirkel 1 weet iedere deelnemer en begeleider wat hiermee bedoeld wordt en op welke wijze hij hierin terecht kan komen. Dat dit niet via trucjes gaat weten we nu ook, net als bij rijlijnen en fysieke conditie dient er hard gewerkt te worden om je mentale vaardigheden te kunnen gebruiken.

Na afloop was een ieder van mening dat het zeker een leerzame morgen geweest was, een morgen waarin handvatten aangereikt zijn waarmee we zinvol kunnen beginnen.

Na de lunch in het restaurant vertrok een ieder tegen de klok van 13.00 uur met een hoofd vol gedachten, ideeën en plannen weer naar huis.

 

Auteur: Hennie Lentink

 

Artikel Brabants Dagblad 8 sept '12 - Vrees niet voor het zwarte gat

 

Jarenlang stond de olympische droom centraal, maar wat als die op de Spelen in duigen valt? Volgt dan het zwarte gat? Nee, stelt sportpsycholoog Rico Schuijers.

Stel, je bent topsporter en droomt al vanaf je kinderjaren van de Olympische Spelen. Jarenlang zie je af, verwaarloos je vrienden en familie en staat je studie op de tweede plaats, maar eindelijk is het zover. Je bereikt je doel: je kwalificeert je voor de Olympische Spelen en mag je land vertegenwoordigen op het allerhoogste niveau. Maar eenmaal op de Spelen komt ‘het’ er om wat voor reden dan ook niet uit. Je bent er wel bij, maar bereikt niet waar je op hoopte. Die gedroomde finaleplaats of die al bijna zekere medaille; het lukt niet.Wat doe je dan?

Lees meer...
 

Artikel in Metro 23 aug '12: Van wereldkampioen tot zedenverdachte

Hij tikte bij de huldiging met zijn wijsvinger tegen zijn voorhoofd: darter Jelle Klaasen kon het in januari 2006 niet geloven dat hij officieus wereldkampioen was geworden. Met zijn 21 jaar was hij de jongste winnaar ooit van het prestigieuze Lakeside-toernooi. Nu, ruim zes jaar later, zal Klaasen opnieuw met zijn wijsvinger tegen zijn voorhoofd hebben getikt. Ditmaal omdat hij zichzelf moet hebben vervloekt voor het sturen van naaktfoto’s aan een 15-jarig meisje met een verstandelijke beperking. “Ik heb een fout gemaakt, ik ben te ver gegaan en dat spijt me”, meldt de nu 27-jarige darter.

Overigens hekelt Klaasen het feit “dat er meteen conclusies worden getrokken zonder dat ik veroordeeld ben geweest”. Welke dat zijn, laat de man uit Breda in het midden. Mocht justitie besluiten hem te vervolgen, dan legt Klaasen zich “daarbij neer”. De Nederlandse Dartbond wil pas reageren als het onderzoek is afgerond.

Hoe bekender, hoe meer druk

Analyse van sportpsycholoog VSPN® Pepijn Lochtenberg

Lees meer...
 

Artikel in het Belgische magazine Sportactua

Penaltytips voor Anderlecht

“Je moet goed willen schieten, niet willen scoren”

 

Het is officieel: Anderlecht heeft een penaltycomplex. Sinds het drama tegen Partizan, waar Boussoufa en co. De Champions League- vetpotten richting tweede ring knalden, miste Anderlecht meer dan één penalty op twee. Boussoufa, Jovanovic, Mbokani, Gillet, Klestjan: de gouden voetjes werden nooit gevonden. Of het gouden kopje, want meer dan ooit is penalty’s nemen een mentale kwestie geworden. In Nederland – bakermat aller penaltytrauma’s - geeft sportpsycholoog Martijn Ruitenburg zelfs een heuse workshop over het thema: ‘de perfecte penalty’.

Lees meer...
 

“Mentale training brengt je dichter bij je potentieel” [Artikel Sigma april 2012]

Sportpsycholoog Rico Schuijers over omgaan met druk van presteren

 

Topsport bestaat uit veel aspecten, waarbij het mentale deel steeds meer aandacht krijgt. Sportpsycholoog Rico Schuijers speelde als mental coach een rol in het behalen van de gouden medailles van de Nederlandse hockey- en waterpolovrouwen op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. In de aanloop naar de Spelen in Londen coördineert Schuijers de mentale training van alle Nederlandse teams. Van de tools uit de sportpsychologie leert ook het bedrijfsleven.

 

Lees meer...
 
Pagina 1 van 2

Nieuwsbrief

Naam:

Email:


Rico Schuijers


Zijn dagelijks werk bestaat uit het trainen
en begeleiden van topsporters Lees meer.

Mentale Training


Mentale training is het systematisch
aanleren van vaardigheden. Lees meer.

Media archief


Interviews en krantenartikelen van en over Rico. Klik hier.

Contact


Heeft u vragen over Pro-task? Neemt u dan contact op met de praktijk. klik hier.